Negativa saker du får uppleva som fet

Livet som sjukligt överviktig är inte alltid lätt. Du får uppleva en hel del negativt och jobbiga saker i vardagen. Att du är överviktig beror ju oftast inte på någon annan, utan dina egna val eller konsekvenser av ett beteende som kan ha både fysiska och psykiska orsaker. Jag menar alltså inte att jag skyller de flesta av dessa problem eller negativa saker på någon annan.

Här är några exempel från min vardag som en fet man:

• Jag kan inte åka med i ett flygplan om jag sitter i ett vanligt säte. Dels så får jag inte på mig bältet och sen så tar jag upp lite plats av sätet bredvid. Det blir alltså ingen trevlig resa varken för mig eller personen bredvid. Ska man se något positivt med det så år det ju bra för miljön.

• Att åka tåg är också ett problem, men här finns lösningar. Att boka plats i första klass och ofta enskilt säte fungerar bäst. Men i ett vanligt säte så tar jag upp för mycket plats. Detta blir ett större problem för mig än för många andra då jag inte har körkort och därför åker mycket tåg och buss.

• Människor som pekar, skrattar, hånar och kommenterar. Detta är något jag fått vara med om sedan jag hade bara 10 kg övervikt. Tydligen så tycker väldigt många vuxna människor att det är ok att kommentera andra människorna utseende. Och det är sällan något konstruktivt man får höra kan jag berätta.

Ofta rena hån och på gränsen till mobbning. Tjockis, fetto, vad tjock du har blivit och många värre varianter av dessa exempel. Detta av både bekanta och okända människor.

Sen är det de VUXNA människorna som pekar, viskar och skrattar. De är nästan värre. Det stöter man på oftare än vad man kan tro. Tror många överviktiga kan intyga detta.

Sen har vi alla barn, och här kan man så klart ha mer förståelse. Människor som ser annorlunda ut kan ju vara spännande och intressant. Det är ju inte så ofta man ser en man som väger 200 kg, och det är inte så konstigt att man som barn stirrar med stora ögon och pekar.

Men så finns det de barn där man tydligt ser hur föräldrarna hemma pratar om andra människor. ”Jävla tjockis” har jag fått höra mer än en gång av ganska små barn. En gång i korridoren i min dotters skola framför min dotter. Hon löste det med att brotta ner ungen och säga åt honom att be om ursäkt. Det var fint, även om jag inte förespråkar våld 😉

• Jag kan inte åka karuseller och åkattraktioner på nöjesparker med mina barn. Jag är antingen för tung eller så får jag inte plats i säkerhetsspännet. Detta kanske låter som en larvig sak, men det har faktiskt varit jobbigt många gånger.

• Att inte få plats i stolar på restauranger eller besöksstolar på till exempel sjukhus.

Ett exempel från mitt liv är när jag skulle på mitt första besök på vårdcentralen för att få stöd i min viktminskning så fastnade jag i besöksstolen så de fick börja med att leta upp en stol jag faktiskt kunde sitta på och få plats. Sådana här saker blir så klart också rätt så pinsamma.

• All rörelse är mycket mer påfrestande för kroppen. Detta försvårar så klart träning för att gå ner i vikt men även mer vardagliga saker som att stå upp under en längre tid vilket händer då och då i de flesta människors liv. Jag får otroligt ont i ben och fötter.

Denna belastning på kroppen har också flera gånger lett till skador under träning. Och har i perioder där jag tränar hårt riktigt ont i knän och axlar.

• En av de största utmaningarna är vardagen är att hitta kläder som passar och i alla fall sitter hyfsat. Det finns inte många butiker jag kan handla kläder i.

Jag har storlekar mellan 6XL och 9XL. Som du förstår är det inte någon som finns i en vanlig klädbutiks sortiment. Just nu har jag tre butiker som jag köper kläder från och det är Ellos, Zalando och Dressmann XL. Där hittar jag kläderna som passar och i alla fall ibland är helt ok snygga. Det är inte lätt att vara moderiktig som tjock.

Jag har alltså de största storlekarna som går att få tag på. Efter det så är det att sy upp kläder efter mått som gäller. Är jäkligt glad att jag gått ner så att problemet i alla fall blir mindre.

Egentligen har jag inte behövt mer än 5XL men problemet är min bukfetma som gör att min mage hänger och det gör att magen hamnarna utanför om jag inte har större kläder. Inte så sexigt.

Eftersom magen är så stor så är det också i stort sett omöjligt att ha byxor som sitter bra i midjan, ofta har jag fått ha dem under magen och då sitter de varken bra eller snyggt. MEN sen upptäckte jag det fantastiska med hängslen och har sedan dess haft byxor som sitter helt perfekt. Hängslen kommer jag nog fortsätta med även som smal. Fantastisk grej!

Vissa av dessa saker kanske känns som larviga eller överdrivna men när man stöter på detta dagligen så blir allt tillsammans ett ganska stort problem.

Har du som överviktig samma problem eller något annat problem du vill berätta om? Kommentera gärna nedan.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*